Honda Civic Type R ostvarila relevantna vremena na legendarnim europskim trkalištima

23.06.2016.

Hondin „cestovni trkač“ Civic Type R obišao je Europu s ciljem da među sportskim „hothatchevima“ podigne ljestvicu na najvišu razinu i ostvari relevantna vremena na pet legendarnih Europskih trkališta...

Honda Civic Type R
Honda Civic Type R

Hondin „cestovni trkač“, Civic Type R obišao je Europu s ciljem da među sportskim „hothatchevima“ podigne ljestvicu na najvišu razinu i ostvari relevantna vremena na pet legendarnih Europskih trkališta: Silverstoneu, Spa-Francorchampsu, Monzi, Estorilu i Hungaroringu. Ideja za ovaj pothvat javila nakon što je Civic Type R doslovno pomeo konkurenciju ostvarivši najbolje vrijeme kruga na stazi Nürburgring Nordschleife u svojoj klasi u svibnju 2014. godine.

Honda Civic Type R na stazi Silverstone

Odlučeno je da prva stanica bude Silverstone, dom Velike nagrade Britanije. Za vozača je odabran Matt Neal, trostruki prvak Britanskog prvenstva turističkih automobila (BTCC). U svom prvom pokušaju, u travnju 2016. godine, na izrazito mokroj stazi ostvario je najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 44,45 sekunde. Nezadovoljni s ostvarenim rezultatom, Matt Neal i Hondin tim vratili su se na na Silverstone nekoliko dana kasnije i po suhoj stazi ostvarili najbolje vrijeme od 2 minute i 31,85 sekunde.

Honda Civic Type R na stazi Spa-Francorchamps u Belgiji

Početkom svibnja, na red je došao Spa-Francorchamps u Belgiji, mitsko mjesto svjetskog automobilizma, omiljena staza mnogih automobilista prepoznatljiva po svojoj Eau Rouge seriji zavoja. Za volanom Civic Type R-a se je ovaj puta našao Hondin novajlija Rob Huff, koji je ostvario najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 56,91 sekunde.

Honda Civic Type R u Monzi

Nakon uspješno odrađene prve dvije stanice, red je došao na Monzu, Talijansko trkalište s bogatom poviješću. Ovdje se je za volanom našao Mađar Norbert Michelisz, član Hondine WTCC momčadi koji je ostvario vrijeme kruga od 2 minute i 15,16 sekundi.

Honda Civic Type R na stazi Estoril

Iz Italije je karavana krenula u Portugal na stazu Estoril. Predviđeno je bilo da na domaćem terenu u Estorilu sav raskoš svoga talenta pokaže Tiago Montairo, Hondina WTCC zvijezda. Nažalost, taj plan je propao zbog teške nesreće koju je Montairo doživio netom prije, na utrci Svjetskog prvenstva turističkih automobila (WTCC) u Njemačkoj. Umijesto njega čast da ostvari najbolje vrijeme na Estorilu pripala je Bruni Correiai, također domaćem vozaču koji je u samo 24 sata nakon što je prvi puta uskočio u Civic Type R-a, ostvario vrijeme od 2 minute i 4,08 sekunde.

Honda Civic Type R na Hungaroringu

Na koncu, 6. lipnja 2016. godine Hondin tim je stigao na posljednju stanicu svoga pothvata, u Mađarski Hungaroring. Čast da ostvari najbolje vrijeme kruga ponovno je pripala Norbertu Micheliszu koji je upravo na svojoj domaćoj stazi u 2015. godini ostvario pobjedu u WTCC Civic Type R-u za svoj nezavisni tim, Zengõ Motorsport. Tijekom dva dana testiranja, Norbert je serijskog Type R-a tjerao do krajnjih granica te je postigao najbolje vrijeme kruga od 2 minute i 10,85 sekunde. Time je na najbolji način završen ovaj fenomenalni Hondin pothvat.

Video zapise možete pronaći OVDJE.