Početak prodaje nove Honde Clarity Fuel Cell u Japanu

16.03.2016.

Kao što je već ranije najavljeno na Geneva Motor Showu, 10. ožujka 2016. godine započela je prodaja nove Honde Clarity Full Cell u Japanu.

Honda Clarity Fuel Cell
Honda Clarity Fuel Cell

Riječ je o vozilu impozantnih dimenzija (dužine 4.915 mm, širine 1.875 mm i visine 1.480 mm) pogonjenom tehnologijom gorivih ćelija koje razvija maksimalnu snagu od 130 kW u vrlo širokom rasponu rada motora od 4.501 do 9.028 o/min.

Honda Clarity Fuel Cell

U prvoj godini prodaje u Japanu, plan je isporučiti 200 komada ovog revolucionarnog vozila.

U početku će se Honda fokusirati na davanje vozila u najam državnim institucijama i poduzećima s kojima već dulje vrijeme surađuje u cilju populariziranja vozila pogonjenih tehnologijom gorivih ćelija.

Honda Clarity Fuel Cell

Tijekom te, prve godine, Honda će intenzivno prikupljati zapažanja korisnika. Početak prodaje individualnim kupcima tj. fizičkim osobama najavljen je za iduću 2017. godinu.

Proizvodnja ove malene početne količine Honde Clarity Fuel Cell odvijati će se u Japanu, u postrojenjima smještenim u Takanezawa-machi.

Honda Clarity Fuel Cell

Što se Europe tiče, ograničene količine Honde Clarity Fuell Cell će se od rujna 2016. godine moći vidjeti na prometnicama Danske i Ujedinjenog kraljevstva kroz HyFIVE projekt koji je osmišljen kao prvi korak u komercijalnoj upotrebi tehnologije gorivih ćelija u Europi.

Cilj ovoga projekta je skupiti čim više korisnih informacija o svim prednostima i nedostacima svakodnevnog korištenja vozila pogonjenih gorivim ćelijama.